czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
czwartek, 29 listopada 2012

Kotlety sojowe

Nie tylko dla wege, znam wiele mięsożerców którzy je uwielbiają. Po wielu próbach stwierdzam, że to moja ulubiona wersja, czyli moczone w bulionie wegetariańskim i panierowane w bułce tartej z przyprawami. Temu kto nie jadł, polecam szybko nadrobić zaległości ;)


Składniki:

  • 10 kotletów sojowych (60g)   185 kcal  
  • litr wody
  • bulion wegetariański
  • 100 g bułki tartej                      350 kcal
  • jajko                                           85 kcal
  • 8 łyżek oleju (80 g)               700 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:    1320 kcal
Czas przygotowania:                      25-35 minut
Liczba porcji:                                    3-4 porcje

 

Kotlety sojowe zalewamy wrzącym bulionem i moczymy około 10 minut (dobrze jest włożyć do środka talerzyk obciążony słoikiem, by wszystkie kotlety były "przykryte" bulionem). Po upływie czasu, odsączamy kotlety na sitku przez 5 minut (przy okazji ostygną). Następnie maczamy je w roztrzepanym jajku i panierujemy w przyprawionej bułce tartej (polecam paprykę ostrą, curry, oregano, bazylię). Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.


Kotlety sojowe

 

Kotlety sojowe

 

Kotlety sojowe

Smacznego! ;)

wtorek, 20 listopada 2012

Ciastka orzechowe z białą czekoladą

Tak poza tematem, bardzo bliska mi osoba założyła stronę na facebooku z WegePrzepisem, tak więc zapraszam do lajkowania ;)

A co do ciastek to chyba jedne z moich ulubionych, bo z białą czekoladą i orzechami czyli połączeniem idealnym. Do tego maślany smak i ślicznie zarumienione brzegi. Tym co jeszcze nie próbowali, gorąco polecam ;)


Składniki:

  • pół kostki miękkiego masła (125g)   920 kcal
  • 85g cukru/słodziku                       345/0 kcal
  • jajko                                                     85 kcal
  • 250g mąki pszennej/pełnoziarnistej  910/850 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g białej czekolady                     580 kcal
  • 50g orzechów (u mnie laskowe)       315 kcal
  • szczypta soli

Całkowita wartość kaloryczna:                2750/3155 kcal
Czas przygotowania:                                 25 + 10 minut pieczenia
Liczba ciastek:                                    około 25-30 ciastek
Liczba porcji:                                               6-7 porcji
 

Masło z cukrem ubijamy na jasną i gładką masę, po czym wbijamy do niej jajko wciąż miksując. Orzechy (polecam blanszowane laskowe) wraz z czekoladą siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. 

Na papierze do pieczenia w centymetrowych odstępach układamy kulki ciasta wielkości orzecha laskowego i je rozpłaszczamy. Wypiekamy przez 10-12 minut w temperaturze 190 stopni (do zarumienienia), po czym studzimy na kratce.


Ciastka orzechowe z białą czekoladą

Tutaj wersja z mąką pełnoziarnistą

wersja2

Smacznego! ;)

źródło inspiracji

piątek, 09 listopada 2012

 Makaron z dynią, marchewką i makiem

 Danie to robiłam już jakiś czas temu, ale jakoś zawieruszyły mi się do niego zdjęcia. W smaku? Bardzo ciekawe, wciąż się przekonuję do dyni, w tej wersji jest bardzo dobra, aczkolwiek żałuję, że nie miałam innego makaronu, mniejszy lub jakiś nitkowaty o wiele bardziej by pasował. Polecam wszystkim odważnym połączenie dyni i maku ;)

 

Składniki:

  • 500g oczyszczonej dyni                                  85 kcal
  • marchewka (100g)                                 20 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                     85 kcal
  • pół małej cebuli (50g)                              15 kcal
  • niecałe pół szklanki wody (125ml)
  • bazylia
  • 100g makaronu zwykłego/pełnoziarnistego  365/350 kcal
  • 2 łyżki maku (10g)                                  50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                       605/620 kcal
Czas przygotowania:                                        
20-30 minut
Liczba porcji:                                                      
2-3 porcje

 

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po czym dodajemy do niej startą dynię i marchew i całość smażymy około 5 minut aż zmiękną (lub dodajemy reszty z soku z tego przepisu). Podczas tego podlewamy je co jakiś czas wodą by nie wyschły zbytnio. Na koniec przyprawiamy (u mnie są to sól, pieprz, suszona bazylia) oraz dodajemy świeżą bazylię i mak. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z makaronem.

Makaron z dynią, marchewką i makiem

Smacznego! ;)

źródło inspiracji














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...