czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
czwartek, 21 lutego 2013

Kasza jęczmienna

Ostatnio uzależniłam się od tego dania, brzmi zwyczajnie, wygląda zwyczajnie.. ale smakuje naprawdę niesamowicie! Poza tym jest idealna na sesję, przygotowuje się ją błyskawicznie.. gorąco polecam ;)

Składniki:

  • 100g kaszy jęczmiennej perłowj(suchej)       325 kcal
  • 250g warzyw na patelnię*                           145 kcal
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40ml)                          350 kcal
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (45g)       40 kcal
  • przyprawy sól, papryka ostra, oregano, curry

*np. moje zawierają brokuły, marchew, ziemniaki, fasolkę zieloną i kukurydzę

Wartość kaloryczna:                                         860 kcal
Czas przygotowania:                                               20-25 minut
Liczba porcji:                                                             2-3 porcje


Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy warzywa na łyżce oliwy z oliwek. Ugotowaną kaszę dodajemy do warzyw wraz z oliwą, przecierem pomidorowym i przyprawami. 

Kasza jęczmienna

 

Kasza jęczmienna

Smacznego ;)

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

poniedziałek, 18 lutego 2013

majonezowy sos

Jeden z moich ulubionych sosów do kanapek, w szczególności z kotletami sojowymi lub fasolowymi. Jedynym jego minusem jest kaloryczność, dlatego polecam majonez light, który naprawdę obniża kaloryczność sosu ;)

 

Składniki:

  • pół słoika majonezu/light (200ml)  1180/560 kcal
  • 1-2 łyżki wody
  • 1-2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • pół łyżeczki soli 

Całkowita wartość kaloryczna:           560/1180 kcal
Czas przygotowania:                               5 minut
Liczba porcji:                                             4-6 porcji

 

Do majonezu dodajemy wodę by go rozrzedzić (w zależności jak kto lubi). Dosypujemy pieprz i sól po czym dokładnie mieszamy. Sos idealnie nadaje się do kanapek, frytek, chipsów itd.

majonezowy sos
Smacznego! ;)
 

piątek, 15 lutego 2013

sos pomidorowy na zimno

Im mniejsza obróbka termiczna, tym jak wiadomo zdrowiej. Postanowiłam więc przygotować zdrowszy sos pomidorowy, który tak uwielbiam zajadać z makaronem. Mile widziane są dodatki w postaci oliwy z oliwek, świeżych ziół (np. bazylia, oregano) oraz czosnku. Polecam wszystkim jako szybki i zdrowy posiłek ;)

 

Składniki:

  • puszka pomidorów(400g)                       90 kcal
  • łyżka oliwy z oliwek (10g)                         90 kcal
  • łyżeczka octu jabłkowego (3g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)                               15 kcal
  • 3 łyżeczki cukru (36g)                               145 kcal
  • przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
  • 150g makaronu pszennego/pełnoziarnistego  545/520 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                            885/860 kcal
Czas przygotowania:                                             
15-20 minut
Liczba porcji:                                                           
2-3 porcje 

 

Pomidory w puszce odsączamy jeżeli sos ma być bardziej gęsty, lub pozostawiamy w zalewie. Dodajemy starty na tarce lub drobno posiekany czosnek oraz resztę składników. Doprawiamy i blendujemy (lub ugniatamy większe kawałki pomidorów widelcem). Podajemy na gorącym makaronie, jako dip do chipsów, natchos lub kotletów.

 

sos pomidorowy na zimno

Smacznego! ;)


Więcej na temat oliwy z oliwek

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosenna














Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...