czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
wtorek, 12 sierpnia 2014

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

Jak już ostatnio wspomniałam, jakiś czas temu odkryłam i zakochałam się w selerze naciowym. Z racji tego, że uwielbiam wszystko co chrupie, a zazwyczaj niestety jest to tłustą bombą kaloryczną, staram się szukać zdrowych zamienników. Świetnym rozwiązaniem jest właśnie seler naciowy, którego niektórzy jedzą bez dodatków, ja jednak wolę go z przeróżnymi pastami, dipami czy też sosami. 

Dzisiaj przepis na jedną z nich, pastę dosyć szybką w przygotowaniu w skład której wchodzą produkty zazwyczaj będące w domu. Idealna do kanapek a także jako dodatek do chipsów lub selera. Kto się skusi na taki zdrowy zamiennik? :)

 

Składniki:

  • pół szklanki suchej zielonej soczewicy (100g)  350 kcal
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)                          175 kcal
  • łyżeczka kurkumy (2g)
  • sól i pieprz

 

Całkowita wartość kaloryczna:                             525 kcal
Czas przygotowania:                                              
30 minut
Liczba porcji:                                                          
 2-3 porcje 

 

Soczewicę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, odsączeniu i ostygnięciu dodajemy do niej oliwę oraz kurkumę po czym całość miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. 

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

 

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

Smacznego! :)

 

środa, 06 sierpnia 2014

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Ostatnio sałatki z majonezem stały się moim faworytem, koniecznie z dużą ilością warzyw, odrobiną zieleninki i bez głównych źródeł węglowodanów. A że mamy środek sezonu na brokuły to padło właśnie na nie. Do tego mój najnowszy ulubieniec czyli seler naciowy, który dodaje cudownej chrupkości wraz z ogórami kiszonymi oczywiście przez tatę. Polecam zrobić większą ilość którą można później zajadać podczas upałów :)

Składniki:

  • 300g ugotowanych brokułów (ok 1/4 surowego)     105 kcal
  • 3 ogórki ogórki kiszone 180g                            20 kcal
  • półtora łodyżki selera naciowego 100g               10 kcal
  • 2 łyżki majonezu 50g                                      355 kcal
  • przyprawy 

Wartość kaloryczna:                                                  490 kcal
Czas przygotowania:                                                
25-30 minut
Liczba porcji:                                                               
2-3 porcji 

 

Brokuły gotujemy do miękkości i wraz z ogórkami i selerem kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy majonez i przyprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy na zimno jako osobne danie, lub dodatek do dania głównego.


Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Smacznego! :)

środa, 23 lipca 2014

 Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem, kiełkami i selerem naciowym

..czyli moje połączenie idealne. Sałatka ta jest niskowęglowodanowa, nie dodaję do niej ziemniaków, makaronu, ryżu oraz jem ją bez chleba. Jajko i kiełki to duża dawka witamin i minerałów ale również białka. Do tego odrobina majonezu własnej roboty oraz jajko i wiemy co jemy ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo   170 kcal
  • 2 małe ogórki kiszone (100g)       10 kcal
  • łyżka majonezu* (25g)                  180 kcal
  • garść kiełek fasoli mung
  • łodyżka selera naciowego (40g)   5kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:             365 kcal
Czas przygotowania:          
20-25 minut
Liczba porcji:                        1 porcja 

 

Jajka gotujemy na twardo, po czym obieramy je ze skorupki i kroimy w kostkę. Dodajemy majonez oraz przyprawy (u mnie są to sól i pieprz) i dokładnie mieszamy. Ogórka i seler naciowy kroimy w kostkę, kiełki na mniejsze kawałki. Całość dobrze mieszamy. 

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem, kiełkami i selerem naciowym

Smacznego!

wtorek, 22 lipca 2014

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Sesja i pisanie pracy dyplomowej niestety nie pozwoliły mi na regularne dodawanie wpisów, mam nadzieję, że teraz to się zmieni. Dzisiaj kolejna odsłona ciasta francuskiego i mojego ukochanego szpinaku. Przepis ten robiłam jakiś czas temu, gdy świeży szpinak nie był dostępny, teraz myślę, że pokusiłabym się na wersję z nim. ;)

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)   1000 kcal
  • 3/4 opakowania szpinaku (350g)             45 kcal
  • 2 gruszki  (300g)                                  160 kcal
  • 4 łyżki cukru (48g)                                195 kcal
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:             1400 kcal 
Czas przygotowania:                              40 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji:                                   2-4 porcje


Gruszki karmelizujemy według przepisu <klik>. W tym samym czasie szpinak gotujemy aż odparuje z niego woda po czym całość mieszamy i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Ciasto dzielimy na części, każdą z nich wykładamy farszem. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 15-20 minut (do momentu zarumienienia brzegów ciasta). Podajemy na ciepło lub na zimno. 


Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

 

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Smacznego! ;)
 

czwartek, 17 kwietnia 2014

Karmelizowane gruszki

Zdecydowanie można się zakochać, dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Pachną karmelem, są bardzo słodkie i miękkie, kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? ;)

Składniki:

  • 2 gruszki (ok 400g po obraniu)     215 kcal
  • 3 łyżki cukru (36g)                      145 kcal
  • łyżka wody (10ml)

Całkowita wartość kaloryczna:        360 kcal
Czas przygotowania:                         
20-30 minut
Liczba porcji:                                       
2-3 porcje 

 

Cukier wraz z wodą podgrzewamy na średnim ogniu nie mieszając. Gdy utworzą się bąble, które zaczną brązowieć zmniejszamy gaz. Do karmelu dodajemy obrane i pokrojone gruszki, pozostawiamy je na chwilę by wypuściły sok który rozpuści karmel, po czym delikatnie mieszamy. Całość podgrzewamy tak długo aż odparuje woda i utworzy się sos. Gotowe gruszki możemy przełożyć do słoika i zawekować, wykorzystać do naleśników oraz placków albo wykorzystać do deserów.

Karmelizowane gruszki

 

Karmelizowane gruszki

 

Smacznego! ;)

poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Ryż na mleku z truskawkami

Czyli kolejna odsłona jednych z pierwszych truskawek w tym roku. Tym razem z ryżem na mleku, wielu kojarzącym się z dzieciństwem. Idealne na śniadanie lub deser ;)

 

Składniki:

  • 6-8 truskawek (200g)                       55 kcal
  • pół szklanki białego ryżu (95g)           325 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5/3,2% (230g)    90/110/140 kcal
  • 2 łyżki cukru (24g)/słodzik                 100/0 kcal

   opcjonalnie

  • pół szklanki wody (125g)

 

Całkowita wartość kaloryczna:                470/490/520/570/590/620 kcal
Czas przygotowania:                                 15-25 minut
Liczba porcji:                                               1 porcja

 

Ryż, mleko i łyżkę cukru gotujemy na małym ogniu do momentu gdy ryż będzie miękki i wchłonie mleko (polecam gotować w teflonowym garnku). Jeżeli ryż wchłonie mleko i będzie wciąż twardy, dolewamy wody i gotujemy do momentu gdy zmięknie i wchłonie wodę. W tym czasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy, dodajemy drugą łyżkę cukru i blenderujemy. Ugotowany ryż polewamy zmiksowanymi truskawkami (można również przekładać warstwowo truskawki z ryżem). 

Ryż na mleku z truskawkami

Smacznego! ;)

poniedziałek, 31 marca 2014

Orzeszki sojowe

Idealne na imprezę lub do filmu, dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupiące i w zależności od dodanej przyprawy możemy tworzyć różne smaki. Dodatkowo zrobienie ich nie jest wyjątkowo pracochłonne, przez noc się namoczą a rano wystarczy je odsączyć, wysypać na blachę i prażyć przez 20 minut. Kogoś jeszcze nie zachęciłam? ;)

 

Składniki:

  • szklanka soi (170g)                 650 kcal
  • 2 szklanki wody (500ml)
  • łyżka soli (15g)

   opcjonalnie

  • pół łyżki oleju (5g)                  45 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:      650/695 kcal
Czas przygotowania:            
         12 godzin moczenia + 20 minut pieczenia +10 minut
Liczba porcji:                                      
3-6 porcji 

 

Soję zalewamy wodą, solimy i odstawiamy na 12 godzin. Po upływie czasu przesączamy ją przez sitko, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut (pilnujemy by orzeszki się nie przypiekły za bardzo, dobrze jest pod koniec pieczenia zamieszać je). Gotowe orzeszki odstawiamy do ostygnięcia. Możemy również dodać olej, dokładnie je wymieszać a następnie posypać przyprawami (papryka ostra lub słodka, curry, zioła prowansalskie, bazylia itp.). 

Orzeszki sojowe

Smacznego! ;)

niedziela, 30 marca 2014

Gzik

Gzik czyli twaróg z mlekiem oraz cebulą. Idealny do ziemniaków, kanapek lub jako posiłek po treningu. Polecam będącym na diecie i nie tylko ;)

 

Składniki:

  • kostka chudego twarogu (250g)          250 kcal
  • 1/3 szklanki mleka 0,5/2,5/3,2% (75g)   30/35/45 kcal
  • ćwierć cebuli (25g)                             5 kcal
  • sól i pieprz

Całkowita wartość kaloryczna:                   285/290/300 kcal
Czas przygotowania:                                     5-10 minut
Liczba porcji:                                                   2-5 porcji

 

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Do twarogu dodajemy mleko oraz cebulę i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

 Gzik

 

Gzik

Smacznego! ;)

Domowy Wyrób

wtorek, 25 marca 2014

 Shake bananowy

Shake bananowy jest dobry na śniadanie, jak i po treningu. To doskonałe źródło białka, wielu minerałów a przede wszystkim łatwo przyswajalnych węglowodanów ;)

 

Składniki:

  • dojrzały banan (120g)                          105 kcal
  • 3/4 szklanki mleka 0,5/1,5/3,2% (170g)   65/80/110 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka cukru (12g)                                 50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      170/185/215/220/235 kcal
Czas przygotowania:                                       5 minut
Liczba porcji:                                                     1 porcja (około 300 ml)

 

Obranego banana zalewamy mlekiem i blendujemy. Opcjonalnie dosładzamy i ponownie blendujemy. Podajemy od razu po przygotowaniu (później może się zważyć).

 

Shake bananowy

Smacznego! ;)

czwartek, 20 marca 2014

Wegański makaron ze szpinakiem

Moja ulubiona i najczęściej jadana wersja makaronu ze szpinakiem, mimo, że jestem wegetarianką. Szybka, zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu no i zdrowa ;) 

 

Składniki:

  • opakowanie szpinaku (450g)                                  60 kcal
  • 200 g makaronu pszennego/pełnoziarnistego       725/695 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                                  90 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • ząbek czosnku (5g)                                              5 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                       845/875/850/880 kcal
Czas przygotowania:                                                        
20-25 minut

Liczba porcji:                                                                      2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy szpinak na łyżce oleju (można również go podsmażyć bez tłuszczu i na końcu dodać lepszy olej lub oliwę), a następnie dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz przyprawiamy. Ugotowany makaron podajemy ze szpinakiem. 

Wegański makaron ze szpinakiem

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
Zakładki:
~~~~~~~~~~~~~~~

Jeżeli chcesz się ze mną skontaktować, napisz na wegeprzepis@gmail.com



free counters

Top Blogi

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...