czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
piątek, 16 stycznia 2015

IMG_8027

Bardzo dawno nie jadłam omletu, a że zmielona mąka jaglana zalegała mi w szafce to postanowiłam ją wykorzystać. Nie wyczułam w smaku różnicy, a że na pewno jest zdrowsza od zwykłej białej mąki, to pewnie będę częściej stosować ją jako zastępstwo. Polecam wszystkim fanom kaszy jaglanej, omletów oraz bezglutenowcom ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki jaglanej (72g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • połowa awokado (70g)
  • 2 plastry suszonych pomidorów (15g)
  • przyprawy

opcjonalnie

Czas przygotowania:               15-25 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                         1-2 porcje
Kaloryczność*:                        dla 2 porcji to 371 kalorii

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników i przyprawiamy. Awokado i pomidory kroimy w kostkę, po czym dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem, oraz sałatką.

 IMG_8025

 

IMG_8037

Smacznego! ;)

*kaloryczność dla samego omletu

 

piątek, 09 stycznia 2015

Wegańskie

 

sushi z marchewką          Sushi z marchewką

 

sushi2          Sushi z ogórkiem i sałatą

 

sushi z pomidorem          Sushi z pomidorem i sałatą

00:22, klaudi23a
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 stycznia 2015
poniedziałek, 05 stycznia 2015

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Uwielbiam kaszę jaglaną dlatego postanowiłam poeksperymentować z nią. Nie wiem czy zużyłabym całe pół kilo/kilogram mąki kupując ją w sklepie, dlatego zamiast kupować mąkę jaglaną postanowiłam zrobić ją samodzielnie w domu. W ten sposób mam zawsze świeżą mąkę, która jest świetna do budyniów, omletów. Jeżeli nigdy nie mieliście z nią do czynienia, a macie w domu kasze jaglaną to polecam wypróbować :)

 

Potrzebne będą:

  • kasza jaglana w dowolnej ilości
  • młynek lub blender
  • pojemnik do przechowania

 

Kaszę podpiekamy na patelni do momentu aż zacznie pachnieć, po czym przenosimy ją na sitko i przepłukujemy wrzątkiem. Zabieg ten ma na celu usunięcie goryczki.

Następnie kaszę przepłukujemy zimną wodą i mniejszymi porcjami podsuszamy na patelni. Wysuszoną kaszę odkładamy do ostygnięcia, po czym mielimy i przenosimy do pojemnika.

 Jak zrobić mąkę jaglaną?

 

Jak zrobić mąkę jaglaną?

Przyznam szczerze, że czasami gdy zabraknie mi odrobiny kaszy, albo po prostu nie chce mi się jej z rana przygotowywać to wrzucam do młynka kaszę prosto z opakowania. Na szczęście nigdy nie zdarzyło mi się by danie było przez to gorzkie, ale decyzja należy do was :)

Tagi: kasza
17:02, klaudi23a , Zrób to sam
Link Komentarze (3) »
niedziela, 04 stycznia 2015

Ciasto na pizze

Miałam małą przerwę, ale mam nadzieję, że wrócę już na stałe :) Jak widać zrezygnowałam z obliczania kaloryczności, co było dla mnie dość kłopotliwe i czasochłonne. Myślę, że pozostanę przy dodawaniu gotowych obliczeń ze strony ekcal.com.

Dzisiaj bardzo dobry przepis na pizzę. Kiedyś miałam problem ze zrobieniem dobrego ciasta, ale według tego przepisu praktycznie zawsze wychodzi genialne. 

Składniki:

  • półtora szklanki mąki pszennej (195g)
  • 10g świeżych drożdży/ 4g suchych
  • pół łyżeczki cukru (3g)
  • pół szklanki ciepłej wody (125 ml) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • łyżeczka soli (6g)
  • 4 łyżki mąki pszennej do podsypania (60g)

   opcjonalnie

  • przyprawy


Czas przygotowania:                  
90-120 minut
Liczba pizzy:                             2 pizze o średnicy około 25 cm 
Liczba porcji:                            6-8 porcji 
Kaloryczność:                            dla 8 porcji to 89 kcal*

 

Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże posypujemy cukrem, zalewamy połową ilości wody i posypujemy odrobiną mąki. Odkładamy przykryte ścierką w ciepłe miejsce na 20 minut.

Po upływie czasu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Warto poświęcić na tę czynność kilka minut, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto ponownie przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, po czym, na podsypanej mąką blaszce lub papierze do pieczenia, ugniatamy je na kształt koła (można również użyć do tego wałka, chociaż uwierzcie, jest różnica :)). Gotowe ciasto obkładamy dodatkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni do momentu zarumienienia brzegów, czyli około 5-10 minut. 

Ciasto na pizze

Smacznego! ;)

*

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 33













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...