czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
środa, 24 września 2014

Błyskawiczny mus czekoladowy

Właśnie się rozpływam nad musem czekoladowym i zastanawiam dlaczego go tak dawno nie robiłam. Potrzeba do niego tylko dwóch składników (prawie zawsze zalegające gdzieś w kuchni), 15 minut i trochę chęci. Zamiast mlecznej czekolady, można również wykorzystać białą lub gorzką. Temu kto jeszcze nie jadł polecam koniecznie spróbować, ale ostrzegam, każda łyżeczka wciąga coraz bardziej :)

 

Składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady                550 kcal
  • 250ml śmietany kremówki (30%)     720 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                 1270 kcal
Czas przygotowania:                                 
15 min

Liczba porcji:                                             2 porcje 

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym samym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Lekko przechłodzoną czekoladę (ważne by nie była ona bardzo gorąca, najlepiej po roztopieniu jeszcze chwilę odczekać energicznie mieszając) stopniowo dodajemy do śmietany mieszając na małych obrotach miksera. Gotowy mus przekładamy do pucharków. Podajemy go od razu po przygotowaniu, lub po przechowywaniu w lodówce. Przed podaniem mus czekoladowy można ozdobić bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi itp.

 

Błyskawiczny mus czekoladowy

 

Błyskawiczny mus czekoladowy

Smacznego! ;)

poniedziałek, 22 września 2014
niedziela, 21 września 2014

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

To chyba moje pierwsze danie jednogarnkowe i jestem bardzo zadowolona. Dla takiego leniucha jak ja jest to idealne rozwiązanie, bo naprawdę pozostaje po nim mało do mycia. Z racji tego, że ostatnio ograniczyłam węglowodany, dzisiaj bez dodatku makaronu, ryżu czy też kaszy. Polecam szczególnie teraz, podczas sezonu na cukinię i fasolkę szparagową :)

Składniki

  • 10 kotletów sojowych (70g)                              190 kcal
  • mała cukinia (250g)                                            30 kcal
  • garść fasolki szparagowej (250g)                       60 kcal
  • 2 łyżki oleju (20g)                                               175 kcal
  • cebula (100g)                                                     30 kcal
  • pół litra wody
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (60g)      55 kcal
  • 4 łyżki sosu sojowego (40g)                               20 kcal
  • 3 łyżeczki curry 
  • 2 łyżeczki ostrej papryki

 

Całkowita wartość kaloryczna:                        560 kcal
Czas przygotowania:                                       
 30-45 minut
Liczba porcji:                                                    
2-3 porcje 

 

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, po czym dodajemy pokrojoną fasolkę i całość zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu około 15 minut a następnie dodajemy kotlety sojowe. Po 10 minutach, gdy kotlety zmiękną, kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy plasterki cukinii. Gdy cukinia będzie gotowa doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, curry oraz papryką. 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)

 

Jednogarnkowa cukinia i fasolka szparagowa z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym (280 kcal)Smacznego! :)

sobota, 06 września 2014

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

Dzisiaj stary, nieco odmieniony przeze mnie przepis. Ciastka są bardzo chrupiące i słodkie. Oczywiście pestki słonecznika można zastąpić orzechami. Dodałam również odrobinę cynamonu, który uwielbiam w słodyczach. Uwaga, bardzo szybko znikają :)

 

Składniki:

  • pół szklanki zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej (60g)    220 kcal
  • półtora szklanki płatków owsianych (180g)     660 kcal
  • pół szklanki pestek słonecznika (90g)             505 kcal
  • pół szklanki cukru (100g)                                 405 kcal
  • 2 jajka                                                             170 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                          440 kcal
  • pół łyżeczki cynamonu

Wartość kaloryczna:                           2400 kcal
Czas przygotowania:        
                  15 min + 10 min pieczenia

Liczba ciastek:                                    15 -20 ciastek 
Liczba porcji:                                       5-6 porcji

 

Płatki owsiane mielimy, po czym dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy porcjami ciasto (można również dłońmi, ale ciasto jest bardzo klejące) w dość małych odstępach. Pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do momentu zarumienienia ciastek) po czym studzimy (najlepiej na kratce).

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

 

Ciastka owsiane z pestkami słonecznika

Smacznego! ;)

wtorek, 12 sierpnia 2014

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

Jak już ostatnio wspomniałam, jakiś czas temu odkryłam i zakochałam się w selerze naciowym. Z racji tego, że uwielbiam wszystko co chrupie, a zazwyczaj niestety jest to tłustą bombą kaloryczną, staram się szukać zdrowych zamienników. Świetnym rozwiązaniem jest właśnie seler naciowy, którego niektórzy jedzą bez dodatków, ja jednak wolę go z przeróżnymi pastami, dipami czy też sosami. 

Dzisiaj przepis na jedną z nich, pastę dosyć szybką w przygotowaniu w skład której wchodzą produkty zazwyczaj będące w domu. Idealna do kanapek a także jako dodatek do chipsów lub selera. Kto się skusi na taki zdrowy zamiennik? :)

 

Składniki:

  • pół szklanki suchej zielonej soczewicy (100g)  350 kcal
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)                          175 kcal
  • łyżeczka kurkumy (2g)
  • sól i pieprz

 

Całkowita wartość kaloryczna:                             525 kcal
Czas przygotowania:                                              
30 minut
Liczba porcji:                                                          
 2-3 porcje 

 

Soczewicę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, odsączeniu i ostygnięciu dodajemy do niej oliwę oraz kurkumę po czym całość miksujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. 

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

 

Pasta z zielonej soczewicy z kurkumą

Smacznego! :)

 

środa, 06 sierpnia 2014

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

Ostatnio sałatki z majonezem stały się moim faworytem, koniecznie z dużą ilością warzyw, odrobiną zieleninki i bez głównych źródeł węglowodanów. A że mamy środek sezonu na brokuły to padło właśnie na nie. Do tego mój najnowszy ulubieniec czyli seler naciowy, który dodaje cudownej chrupkości wraz z ogórami kiszonymi oczywiście przez tatę. Polecam zrobić większą ilość którą można później zajadać podczas upałów :)

Składniki:

  • 300g ugotowanych brokułów (ok 1/4 surowego)     105 kcal
  • 3 ogórki ogórki kiszone 180g                            20 kcal
  • półtora łodyżki selera naciowego 100g               10 kcal
  • 2 łyżki majonezu 50g                                      355 kcal
  • przyprawy 

Wartość kaloryczna:                                                  490 kcal
Czas przygotowania:                                                
25-30 minut
Liczba porcji:                                                               
2-3 porcji 

 

Brokuły gotujemy do miękkości i wraz z ogórkami i selerem kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy majonez i przyprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Podajemy na zimno jako osobne danie, lub dodatek do dania głównego.


Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Sałatka z brokułem, ogórkiem kiszonym i selerem naciowym

 

Smacznego! :)

środa, 23 lipca 2014

 Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem, kiełkami i selerem naciowym

..czyli moje połączenie idealne. Sałatka ta jest niskowęglowodanowa, nie dodaję do niej ziemniaków, makaronu, ryżu oraz jem ją bez chleba. Jajko i kiełki to duża dawka witamin i minerałów ale również białka. Do tego odrobina majonezu własnej roboty oraz jajko i wiemy co jemy ;)

 

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo   170 kcal
  • 2 małe ogórki kiszone (100g)       10 kcal
  • łyżka majonezu* (25g)                  180 kcal
  • garść kiełek fasoli mung
  • łodyżka selera naciowego (40g)   5kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:             365 kcal
Czas przygotowania:          
20-25 minut
Liczba porcji:                        1 porcja 

 

Jajka gotujemy na twardo, po czym obieramy je ze skorupki i kroimy w kostkę. Dodajemy majonez oraz przyprawy (u mnie są to sól i pieprz) i dokładnie mieszamy. Ogórka i seler naciowy kroimy w kostkę, kiełki na mniejsze kawałki. Całość dobrze mieszamy. 

Sałatka z ogórkiem kiszonym, jajkiem, kiełkami i selerem naciowym

Smacznego!

wtorek, 22 lipca 2014

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Sesja i pisanie pracy dyplomowej niestety nie pozwoliły mi na regularne dodawanie wpisów, mam nadzieję, że teraz to się zmieni. Dzisiaj kolejna odsłona ciasta francuskiego i mojego ukochanego szpinaku. Przepis ten robiłam jakiś czas temu, gdy świeży szpinak nie był dostępny, teraz myślę, że pokusiłabym się na wersję z nim. ;)

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)   1000 kcal
  • 3/4 opakowania szpinaku (350g)              45 kcal
  • 2 gruszki  (300g)                                    160 kcal
  • 4 łyżki cukru (48g)                                  195 kcal
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                       1400 kcal 
Czas przygotowania:                                       40 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji:                                                  2-4 porcje


Gruszki karmelizujemy według przepisu <klik>. W tym samym czasie szpinak gotujemy aż odparuje z niego woda po czym całość mieszamy i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Ciasto dzielimy na części, każdą z nich wykładamy farszem. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 15-20 minut (do momentu zarumienienia brzegów ciasta). Podajemy na ciepło lub na zimno. 


Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

 

Paszteciki ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Smacznego! ;)
 

czwartek, 17 kwietnia 2014

Karmelizowane gruszki

Zdecydowanie można się zakochać, dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Pachną karmelem, są bardzo słodkie i miękkie, kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? ;)

Składniki:

  • 2 gruszki (ok 400g po obraniu)     215 kcal
  • 3 łyżki cukru (36g)                      145 kcal
  • łyżka wody (10ml)

Całkowita wartość kaloryczna:        360 kcal
Czas przygotowania:                         
20-30 minut
Liczba porcji:                                       
2-3 porcje 

 

Cukier wraz z wodą podgrzewamy na średnim ogniu nie mieszając. Gdy utworzą się bąble, które zaczną brązowieć zmniejszamy gaz. Do karmelu dodajemy obrane i pokrojone gruszki, pozostawiamy je na chwilę by wypuściły sok który rozpuści karmel, po czym delikatnie mieszamy. Całość podgrzewamy tak długo aż odparuje woda i utworzy się sos. Gotowe gruszki możemy przełożyć do słoika i zawekować, wykorzystać do naleśników oraz placków albo wykorzystać do deserów.

Karmelizowane gruszki

 

Karmelizowane gruszki

 

Smacznego! ;)

poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Ryż na mleku z truskawkami

Czyli kolejna odsłona jednych z pierwszych truskawek w tym roku. Tym razem z ryżem na mleku, wielu kojarzącym się z dzieciństwem. Idealne na śniadanie lub deser ;)

 

Składniki:

  • 6-8 truskawek (200g)                       55 kcal
  • pół szklanki białego ryżu (95g)           325 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5/3,2% (230g)    90/110/140 kcal
  • 2 łyżki cukru (24g)/słodzik                 100/0 kcal

   opcjonalnie

  • pół szklanki wody (125g)

 

Całkowita wartość kaloryczna:                470/490/520/570/590/620 kcal
Czas przygotowania:                                 15-25 minut
Liczba porcji:                                               1 porcja

 

Ryż, mleko i łyżkę cukru gotujemy na małym ogniu do momentu gdy ryż będzie miękki i wchłonie mleko (polecam gotować w teflonowym garnku). Jeżeli ryż wchłonie mleko i będzie wciąż twardy, dolewamy wody i gotujemy do momentu gdy zmięknie i wchłonie wodę. W tym czasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy, dodajemy drugą łyżkę cukru i blenderujemy. Ugotowany ryż polewamy zmiksowanymi truskawkami (można również przekładać warstwowo truskawki z ryżem). 

Ryż na mleku z truskawkami

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16





Jeżeli chcesz się ze mną skontaktować, napisz na wegeprzepis@gmail.com






Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...