czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
wtorek, 30 czerwca 2015

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Danie na szybko, gdy tylko zorientowałam się, że w pewnie święto sklepy są pozamykane. Całość wyjątkowo mi zasmakowała, jest bardzo rozgrzewająca i aromatyczna. Warto dodać, że danie to jest doskonałym źródłem białka, nie tylko z soczewicy ale i jajek. Polecam spróbować :)

 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 2 cebule (200g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • puszka pomidorów (400g)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego (15g)
  • papryczka chilli (15g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (90g)
  • szklanka wrzątku (250g)
  • 2 łyżeczki cukru (10g)
  • przyprawy: kminek, papryka słodka
  • 3 jajka 

 

Czas przygotowania:        25-35 minut
Liczba porcji:                      3 porcje 
Kaloryczność:                     418 kcal na porcję

 

Cebulę i czosnek siekamy, po czym podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przecier rozrabiamy w puszce pomidorów i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy do smaku (u mnie są to sól, papryka słodka, kminek, cukier). Soczewicę przepłukujemy, a następnie dodajemy do sosu wraz z wrzątkiem. Wszystko gotujemy do momentu zgęstnienia (około 10 minut), po czym dodajemy jajka (polecam pojedynczo wbijać je do miseczki i dodawać do sosu), zakrywamy przykrywką i gotujemy przez kolejne 5 minut. Gotowe danie najlepiej nakładać chochlą do miseczek.

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

 

Jajka w sosie pomidorowym z soczewicą

Smacznego! :)

Źródło inspiracji

piątek, 26 czerwca 2015

Wegański serek

Tofu naturalne koniecznie chciałam przeznaczyć na przepis na słodko. A że ostatnio wprost nie mogę się najeść bananami i miałam wafle ryżowe, powstał pomysł zrobienia serka. Produkt nie dość, że jest w pełni wegański to jest również bezlgutenowy. Szczególnie polecamy dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe

Czas przygotowania:               5 minut
Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         61 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można przyozdobić bananem i cynamonem.


Wegański serek

Smacznego! :)

 

niedziela, 17 maja 2015

Stir fry ze szparagami i tofu

Moje pierwsze stir fry i już wiem, że nie ostatnie. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować :)

 

Składniki:

  • opakowanie tofu z ziołami Polsoja (250g)
  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów (40g)
  • cebula (100g)
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego (20ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20ml)
  • zioła prowansalskie

Czas przygotowania:               10-15 minut
Liczba porcji:                             2 porcje
Kaloryczność:                          344 kcal na porcję

 

Tofu przed smażeniem należy dobrze odsączyć z zalewy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, odsączone tofu pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć oraz przykryć ręcznikiem papierowym. Reczniki dobrze jest zmienić kilka razy. Tak  przygotowane tofu ma bardziej zwartą konsystencję, nie jest miękkie i kruche, a także bardziej przypomina w teksturze mięso.

Wszystkie produkty przygotowujemy przed smażeniem. Umyte szparagi kroimy na mniejsze kawałki a ostatni wyrzucamy. Cebulę kroimy w piórka, a tofu w i pomidory na mniejsze kawałki.

Na dobrze rozgrzanym oleju krótko smażymy tofu do momentu jego zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i nakładamy szparagi. Po upływie około 2 minut dodajemy cebulę, sos sojowy, oraz ponownie tofu i smażymy przez chwilę. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, a także suszone pomidory i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło.

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Smacznego! :)

Szparagowe<3Love

niedziela, 10 maja 2015

Tofucznica

Tak więc rozpoczynam Tydzień Wegetarianizmu od mojej pierwszej tofucznicy. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jej delikatnością. Z racji tego, że jestem jednak wegetarianką i jajka jadam, nie sięgałam wcześniej za bardzo w stronę tofu. Jednak dzięki uprzejmości firmy Polsoja mam okazję bliżej się poznać i zaprzyjaźnić z tofu. Koniecznie muszę dodać, że przygotowanie tofucznicy jest dziecinnie proste, oraz mamy dowolność w wykorzystaniu ulubionych przypraw. Dlatego dzisiaj moja tofucznica z ukochanym curry i dodatkiem szczypiorku. Gorąco zachęcam do odkrywania nowych smaków :)

 

Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • cebula (100g)
  • czarna sól
  • curry lub kurkuma
  • 1/4 szklanki wody (60 ml)
  • pieprz
  • 2 łyżki szczypiorku (10g)

 

Czas przygotowania:            5-10 minut
Liczba porcji:                         2 porcje
Kaloryczność:                        243 kcal na porcję

 

Tofu wyjmujemy z opakowania i oddzielamy z zalewy. Widelcem lub ręką rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą oraz curry lub kurkumą do smaku.

Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy przygotowane wcześniej tofu i zalewamy wodą. Całość smażymy do momentu odparowania wody. Gotową tofucznicę przyprawiamy pieprzem oraz ozdabiamy szczypiorkiem.

 

Tofucznica

Smacznego! :)

sobota, 09 maja 2015

Cześć,

Nie wiem czy wiecie, ale od jutra rozpoczyna się IX Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu. W związku z tym, w wielu miastach Polski odbędą się wykłady, targi, pokazy filmów, warsztaty i degustacje a wszystko to związane z tematyką diety roślinnej. Będzie można również uczestniczyć w biegach, zajęciach jogi oraz wege grillu. Dodatkowe informacje i dokładny plan imprezy możecie znaleźć tutaj.

Z tej okazji, dzięki uprzejmości firmy Polsoja, w najbliższych dniach dodam kilka przepisów z wykorzystaniem tofu, czyli produktu chyba najbardziej kojarzącego się z dietą wege.

A wy, planujecie coś na ten zbliżający się tydzień? :)


Tydzień wege

17:56, klaudi23a , Polecam
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...