czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
czwartek, 17 kwietnia 2014

Karmelizowane gruszki

Zdecydowanie można się zakochać, dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Pachną karmelem, są bardzo słodkie i miękkie, kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? ;)

Składniki:

  • 2 gruszki (ok 400g po obraniu)     215 kcal
  • 3 łyżki cukru (36g)                      145 kcal
  • łyżka wody (10ml)

Całkowita wartość kaloryczna:        360 kcal
Czas przygotowania:                         
20-30 minut
Liczba porcji:                                       
2-3 porcje 

 

Cukier wraz z wodą podgrzewamy na średnim ogniu nie mieszając. Gdy utworzą się bąble, które zaczną brązowieć zmniejszamy gaz. Do karmelu dodajemy obrane i pokrojone gruszki, pozostawiamy je na chwilę by wypuściły sok który rozpuści karmel, po czym delikatnie mieszamy. Całość podgrzewamy tak długo aż odparuje woda i utworzy się sos. Gotowe gruszki możemy przełożyć do słoika i zawekować, wykorzystać do naleśników oraz placków albo wykorzystać do deserów.

Karmelizowane gruszki

 

Karmelizowane gruszki

 

Smacznego! ;)

poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Ryż na mleku z truskawkami

Czyli kolejna odsłona jednych z pierwszych truskawek w tym roku. Tym razem z ryżem na mleku, wielu kojarzącym się z dzieciństwem. Idealne na śniadanie lub deser ;)

 

Składniki:

  • 6-8 truskawek (200g)                       55 kcal
  • pół szklanki białego ryżu (95g)           325 kcal
  • szklanka mleka 0,5/1,5/3,2% (230g)    90/110/140 kcal
  • 2 łyżki cukru (24g)/słodzik                 100/0 kcal

   opcjonalnie

  • pół szklanki wody (125g)

 

Całkowita wartość kaloryczna:                470/490/520/570/590/620 kcal
Czas przygotowania:                                 15-25 minut
Liczba porcji:                                               1 porcja

 

Ryż, mleko i łyżkę cukru gotujemy na małym ogniu do momentu gdy ryż będzie miękki i wchłonie mleko (polecam gotować w teflonowym garnku). Jeżeli ryż wchłonie mleko i będzie wciąż twardy, dolewamy wody i gotujemy do momentu gdy zmięknie i wchłonie wodę. W tym czasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy, dodajemy drugą łyżkę cukru i blenderujemy. Ugotowany ryż polewamy zmiksowanymi truskawkami (można również przekładać warstwowo truskawki z ryżem). 

Ryż na mleku z truskawkami

Smacznego! ;)

poniedziałek, 31 marca 2014

Orzeszki sojowe

Idealne na imprezę lub do filmu, dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupiące i w zależności od dodanej przyprawy możemy tworzyć różne smaki. Dodatkowo zrobienie ich nie jest wyjątkowo pracochłonne, przez noc się namoczą a rano wystarczy je odsączyć, wysypać na blachę i prażyć przez 20 minut. Kogoś jeszcze nie zachęciłam? ;)

 

Składniki:

  • szklanka soi (170g)                 650 kcal
  • 2 szklanki wody (500ml)
  • łyżka soli (15g)

   opcjonalnie

  • pół łyżki oleju (5g)                  45 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:      650/695 kcal
Czas przygotowania:            
         12 godzin moczenia + 20 minut pieczenia +10 minut
Liczba porcji:                                      
3-6 porcji 

 

Soję zalewamy wodą, solimy i odstawiamy na 12 godzin. Po upływie czasu przesączamy ją przez sitko, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut (pilnujemy by orzeszki się nie przypiekły za bardzo, dobrze jest pod koniec pieczenia zamieszać je). Gotowe orzeszki odstawiamy do ostygnięcia. Możemy również dodać olej, dokładnie je wymieszać a następnie posypać przyprawami (papryka ostra lub słodka, curry, zioła prowansalskie, bazylia itp.). 

Orzeszki sojowe

Smacznego! ;)

niedziela, 30 marca 2014

Gzik

Gzik czyli twaróg z mlekiem oraz cebulą. Idealny do ziemniaków, kanapek lub jako posiłek po treningu. Polecam będącym na diecie i nie tylko ;)

 

Składniki:

  • kostka chudego twarogu (250g)          250 kcal
  • 1/3 szklanki mleka 0,5/2,5/3,2% (75g)   30/35/45 kcal
  • ćwierć cebuli (25g)                             5 kcal
  • sól i pieprz

Całkowita wartość kaloryczna:                   285/290/300 kcal
Czas przygotowania:                                     5-10 minut
Liczba porcji:                                                   2-5 porcji

 

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Do twarogu dodajemy mleko oraz cebulę i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

 Gzik

 

Gzik

Smacznego! ;)

Domowy Wyrób

wtorek, 25 marca 2014

 Shake bananowy

Shake bananowy jest dobry na śniadanie, jak i po treningu. To doskonałe źródło białka, wielu minerałów a przede wszystkim łatwo przyswajalnych węglowodanów ;)

 

Składniki:

  • dojrzały banan (120g)                          105 kcal
  • 3/4 szklanki mleka 0,5/1,5/3,2% (170g)   65/80/110 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka cukru (12g)                                 50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                      170/185/215/220/235 kcal
Czas przygotowania:                                       5 minut
Liczba porcji:                                                     1 porcja (około 300 ml)

 

Obranego banana zalewamy mlekiem i blendujemy. Opcjonalnie dosładzamy i ponownie blendujemy. Podajemy od razu po przygotowaniu (później może się zważyć).

 

Shake bananowy

Smacznego! ;)

czwartek, 20 marca 2014

Wegański makaron ze szpinakiem

Moja ulubiona i najczęściej jadana wersja makaronu ze szpinakiem, mimo, że jestem wegetarianką. Szybka, zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu no i zdrowa ;) 

 

Składniki:

  • opakowanie szpinaku (450g)                                  60 kcal
  • 200 g makaronu pszennego/pełnoziarnistego       725/695 kcal
  • łyżka oleju (10g)                                                  90 kcal
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • ząbek czosnku (5g)                                              5 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                       845/875/850/880 kcal
Czas przygotowania:                                                        
20-25 minut

Liczba porcji:                                                                      2 porcje

 

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy szpinak na łyżce oleju (można również go podsmażyć bez tłuszczu i na końcu dodać lepszy olej lub oliwę), a następnie dodajemy starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz przyprawiamy. Ugotowany makaron podajemy ze szpinakiem. 

Wegański makaron ze szpinakiem

Smacznego! ;)

środa, 19 marca 2014

Shake truskawkowy

Pierwsze truskawki w tym roku już zjedzone. Nie jestem ich wielką fanką, chyba, że w formie mlecznego shake'a ;) 

 

Składniki:

  • 4-5 truskawek (150g)                        40 kcal
  • pół szklanki mleka 0,5%/1,5% (115g)    45/55 kcal

   opcjonalnie

  • łyżka cukru(12g)                                50 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                   85/95/135/145 kcal
Czas przygotowania:                                    5-10 minut
Liczba porcji:                                                  1 porcja (około 300 ml) 

 

Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Wkładamy do pojemnika blendera, zalewamy mlekiem i opcjonalnie dodajemy łyżkę cukru. Całość blendujemy według uznania. Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu (później może się zważyć).

Shake truskawkowy

 

Shake truskawkowy

 

Smacznego! ;)

poniedziałek, 17 lutego 2014

Owsianka z kiwi

Dawno mnie tu nie było, powodem oczywiście była sesja i zaliczanie przedmiotów ;) Na szczęście mam to już za sobą i wracam do gotowania i pieczenia. Dzisiaj moja śniadaniowa ulubienica, czyli owsianka w towarzystwie kiwi i gościnnie orzechów nerkowca. Kto się skusi? ;)

 

Składniki:

  • 100g płatków owsianych                               365 kcal
  • woda
  • 4 kiwi (360g)                                          200 kcal
  • 2 łyżeczki miodu (14g)/cukru(10g)słodzik   40/0 kcal

   opcjonalnie

  • garść orzechów nerkowca (35g)               195 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                        565/605/760/800 kcal
Czas przygotowania:                                         
5 minut
Liczba porcji:                                                       
2 porcje 

 

Owsiankę zalewamy wodą, tak by przykryć płatki, i gotujemy. Kiwi kroimy w plasterki i wypełniamy nimi brzegi naczynia. Pozostałe kiwi kroimy w kostkę. Naczynie wypełniamy połową owsianki, na wierzch dodajemy pozostałe kiwi i pół garści orzechów. Wierzch polewamy łyżeczką miodu (lub dodajemy go do ugotowanej owsianki).

Owsianka z kiwi

 

Owsianka z kiwi

Smacznego! ;)

dla wersji z miodem

Olimpijskie gotowanieŚniadanie mistrzów Drugie śniadanie w pracy

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

 Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto z odrobiną bazylii ;)

 

Składniki:

  • czerwona papryka (200g)                       45 kcal
  • papryczka chilli (20g)                              10 kcal
  • 2 garście orzechów włoskich (60g)           390 kcal
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (60g)                     530 kcal
  • ząbek czosnku (5g)                                10 kcal
  • 6-10 świeżych liści bazylii 
  • makaron pszenny/pełnoziarnisty (300g)  1090/1045 kcal
  • przyprawy

Całkowita wartość kaloryczna:                       2030/2075 kcal
Czas przygotowania:                                        
35-45 minut
Liczba porcji:                                                      
4-6 porcji

 

Paprykę przekrawamy na pół i wyjmujemy nasiona, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (z papryki wypłyną soki więc polecam włożyć ją do naczynia które łatwo umyć, lub na papier do pieczenia).

 

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

 

W tym czasie gotujemy makaron a także miksujemy w blenderze orzechy włoskie, następnie dodajemy do nich bazylię oraz pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli i całość ponownie miksujemy. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników, wraz z czosnkiem oraz oliwą. Wszystko ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku (u mnie są to sól oraz słodka papryka). Pesto podajemy z gorącym makaronem.

 

Pikantne pesto paprykowe z makaronem

Smacznego! ;)

niedziela, 08 grudnia 2013

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Czyli ciąg dalszy mojej nowej brokułowej miłości. Dzisiaj z dawno niewidzianą kaszą, makarony już mi powoli wychodzą uszami. Do tego dużo warzywnych dodatków i oliwa z oliwek nadająca wszystkiemu delikatności. Polecam wersję z papryczką chilli, cudownie rozgrzewającą w te chłodne dni ;)


Składniki:

  • 100g kaszy jęczmiennej           110 kcal
  • pół brokuła (250g)                  65 kcal
  • pół cebuli (50g)                      15 kcal
  • duży ogórek kiszony (70g)      10 kcal
  • 1/3 puszki kukurydzy (100g)    100 kcal
  • pół ząbka czosnku (5g)            5 kcal
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)      265 kcal
  • zioła prowansalskie

   opcjonalnie

  • 1/3 papryczki chilli

Całkowita wartość kaloryczna:     570 kcal
Czas przygotowania:                      
25-30 minut
Liczba porcji:                                    
2-3 porcje

 

Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki (noga też jest jadalna i przepyszna!;)) i gotujemy (najlepiej na parze). 

W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki. Cebulę, ogórka i papryczkę kroimy w kostkę. Czosnek trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy kukurydzę oraz oliwę z oliwek. 

Ugotowaną kaszę dodajemy do warzyw, brokuła kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

 

Sałatka brokułowa z kaszą jęczmienną

Smacznego! ;)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
Zakładki:
~~~~~~~~~~~~~~~

Jeżeli chcesz się ze mną skontaktować, napisz na wegeprzepis@gmail.com



free counters

Top Blogi

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...