czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Kotlety są cudowne, szczerze to sama masa tak mi smakowała, że prawie nie byłoby czego smażyć :D Możemy do nich dodać przeróżne przyprawy oraz dodatki warzywne lub nawet grzyby. Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki - jak kto lubi. Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej więc dzisiaj właśnie z nią, a także curry :)


Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • niecałe 2 szklanki wody (około 450ml)
  • cebula (100g)
  • 8 łyżek oleju (80g)
  • przyprawy
  • 4 łyżki bułki tartej (32g)

Czas przygotowania:         60 minut
Liczba kotletów:                 20 kotletów
Liczba porcji:                       
6 porcji
Kaloryczność:                      
281 kcal na porcję

 

Kaszę i soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy w nieprzywierającym garnku w podanej ilości wody około 15 minut od momentu zagotowania. W ostatnich minutach można gotować bez przykrywki i intensywnie mieszać, by odparowała jak największa ilość wody. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia po czym dodajemy ją do pozostałych składników i całość doprawiamy. Masa powinna być bardzo gęsta by po ostygnięciu umożliwiać swobodne lepienie. 

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z dodatkami typu warzywa, surówki, sałatki lub sosy.

 Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

 

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Smacznego! :)

Wegetariański obiad V

piątek, 24 lipca 2015

Chlebek

Jakiś czas temu w jednej z poznańskich wege restauracji (Radhe Vega swoją drogą bardzo polecam) miałam okazję spróbować chlebka naan który wyjątkowo mi zasmakował. Kilka dni później dorwałam w jakiejś gazetce przepis, a że miałam akurat jogurt grecki to wypróbowałam. Pieczywo jest chrupiące i miękkie w środku lecz niestety trochę bardziej zwarte niż to które jadłam w restauracji, więc już niedługo spróbuję z ciastem drożdżowym. Aczkolwiek idealnie nadaje się ono do wszelkiego rodzaju past, a także z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek :)

 

Składniki

  • półtorej szklanki mąki pszennej (200g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 6 łyżek jogurtu greckiego (150g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pieprzu
  • ząbek czosnsku (5g)

Czas przygotowania:              40-45 minut
Liczba porcji:                            3 porcje
Kaloryczność:                          289 kcal na porcję

 

Do naczynia dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy oraz dokładnie wymieszać. Jogurt połączyć z rozgniecionym czosnkiem po czym wlać do suchych składników. Ciasto wyrabiać do momentu gdy nie będzie się lepić do dłoni, podzielić na 3 części, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Na rozgrzanej suchej patelni podpiekać ciasto rozgniecione na placki (lub rozwałkowane). Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej z sosami.

Chlebek

Na zdjęciu chleb naan w towarzystwie czerwonej soczewicy w sosie pomidorowym z papryką wędzoną.

Smacznego! :)

Piknik

poniedziałek, 20 lipca 2015

Czerwona soczewica w sosie

Chcąc wypróbować mieloną paprykę słodką i ostrą przygotowałam to danie, po czym kompletnie się w nim zakochałam. Robiłam już nie raz połączenie pomidorów z soczewicą, ale nigdy mi tak nie smakowało. Niestety paprykę tę wciąż ciężko znaleźć, swoją jak i kilka innych widziałam na okolicznych targowiskach u sprzedawców "z ziołami". Poszukiwałam jej wcześniej w kilku większych sklepach lecz bezskutecznie. A szkoda! Ma ona cudowny smak i aromat przez co ostatnio dodaję ją do wielu potraw. Kto jeszcze nie jadł niech jak najszybciej wybiera się na jej poszukiwania, bo moim zdaniem warto :)

Składniki

  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • cebula (100g)
  • ząbek czosnku (5g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (75g)
  • łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka curry
  • sól i pieprz

Czas przygotowania:               25-30 minut
Liczba porcji:                          3 porcje
Kaloryczność:                         184 kcal na porcję

 

Do gotującej się wody dodać soczewicę i gotować na małym ogniu około 7 minut (kilka minut krócej niż zalecenia producenta). Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po czym dodać przecier rozrobiony z odrobiną wody oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Odcedzoną soczewicę dodać do sosu i przyprawić. Podawać z ziemniakami, pieczywem, makaronem, kaszą lub samodzielnie.

 Czerwona soczewica w sosie

Na zdjęciach w towarzystwie chleba ziołowo czosnkowego.

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

niedziela, 19 lipca 2015

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Omlety z kaszą jaglaną wyjątkowo mi zasmakowały, dlatego dziś kolejna ich odsłona. Tym razem z zalegającym po obiedzie szpinakiem i odrobiną czosnku. Kto się skusi? :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki jaglanej (60g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • łyżka oleju (10g)
  • 50g ugotowanego szpinaku 
  • ząbek czosnku
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • roszponka z pestkami słonecznika i kiełkami pszenicy
  • sos czosnkowy

 

Czas przygotowania:              10-20 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                            1-2 porcje
Kaloryczność*:                        240 kcal na porcję

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników, a następnie przyprawiamy. Ząbek czosnku drobno siekamy i wraz ze szpinakiem dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem oraz sałatką.

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

niedziela, 05 lipca 2015

Wegański czekoladowy serek

Kolejne szaleństwo z tofu na słodko, tym razem serek czekoladowy. Przypomnę tylko, że produkt ten jest nie tylko wegański ale również bezlgutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)



Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g)
  • banan (120g)
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu (24g)
  • 3 łyżki kakao (30g)

 

opcjonalnie

  • dodatkowy banan
  • cynamon
  • wafle ryżowe


Czas przygotowania: 
              5 minut

Liczba porcji:                                8 porcji
Kaloryczność:
                         69 kcal na porcję

 

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Podajemy jako samodzielnie, lub na chlebie albo waflach ryżowych. Dodatkowo można ozdobić bananem i cynamonem.


Wegański czekoladowy serekSmacznego! :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...