czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
niedziela, 17 maja 2015

Stir fry ze szparagami i tofu

Moje pierwsze stir fry i już wiem, że nie ostatnie. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować :)

 

Składniki:

  • opakowanie tofu z ziołami Polsoja (250g)
  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów (40g)
  • cebula (100g)
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego (20ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20ml)
  • zioła prowansalskie

Czas przygotowania:               10-15 minut
Liczba porcji:                             2 porcje
Kaloryczność:                          344 kcal na porcję

 

Tofu przed smażeniem należy dobrze odsączyć z zalewy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, odsączone tofu pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć oraz przykryć ręcznikiem papierowym. Reczniki dobrze jest zmienić kilka razy. Tak  przygotowane tofu ma bardziej zwartą konsystencję, nie jest miękkie i kruche, a także bardziej przypomina w teksturze mięso.

Wszystkie produkty przygotowujemy przed smażeniem. Umyte szparagi kroimy na mniejsze kawałki a ostatni wyrzucamy. Cebulę kroimy w piórka, a tofu w i pomidory na mniejsze kawałki.

Na dobrze rozgrzanym oleju krótko smażymy tofu do momentu jego zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i nakładamy szparagi. Po upływie około 2 minut dodajemy cebulę, sos sojowy, oraz ponownie tofu i smażymy przez chwilę. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, a także suszone pomidory i dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło.

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Stir fry ze szparagami i tofu

 

Smacznego! :)

Szparagowe<3Love

niedziela, 10 maja 2015

Tofucznica

Tak więc rozpoczynam Tydzień Wegetarianizmu od mojej pierwszej tofucznicy. Muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona jej delikatnością. Z racji tego, że jestem jednak wegetarianką i jajka jadam, nie sięgałam wcześniej za bardzo w stronę tofu. Jednak dzięki uprzejmości firmy Polsoja mam okazję bliżej się poznać i zaprzyjaźnić z tofu. Koniecznie muszę dodać, że przygotowanie tofucznicy jest dziecinnie proste, oraz mamy dowolność w wykorzystaniu ulubionych przypraw. Dlatego dzisiaj moja tofucznica z ukochanym curry i dodatkiem szczypiorku. Gorąco zachęcam do odkrywania nowych smaków :)

 

Składniki

  • opakowanie tofu naturalnego Polsoja (250g) 
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • cebula (100g)
  • czarna sól
  • curry lub kurkuma
  • 1/4 szklanki wody (60 ml)
  • pieprz
  • 2 łyżki szczypiorku (10g)

 

Czas przygotowania:            5-10 minut
Liczba porcji:                         2 porcje
Kaloryczność:                        243 kcal na porcję

 

Tofu wyjmujemy z opakowania i oddzielamy z zalewy. Widelcem lub ręką rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą oraz curry lub kurkumą do smaku.

Pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, po czym dodajemy przygotowane wcześniej tofu i zalewamy wodą. Całość smażymy do momentu odparowania wody. Gotową tofucznicę przyprawiamy pieprzem oraz ozdabiamy szczypiorkiem.

 

Tofucznica

Smacznego! :)

sobota, 09 maja 2015

Cześć,

Nie wiem czy wiecie, ale od jutra rozpoczyna się IX Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu. W związku z tym, w wielu miastach Polski odbędą się wykłady, targi, pokazy filmów, warsztaty i degustacje a wszystko to związane z tematyką diety roślinnej. Będzie można również uczestniczyć w biegach, zajęciach jogi oraz wege grillu. Dodatkowe informacje i dokładny plan imprezy możecie znaleźć tutaj.

Z tej okazji, dzięki uprzejmości firmy Polsoja, w najbliższych dniach dodam kilka przepisów z wykorzystaniem tofu, czyli produktu chyba najbardziej kojarzącego się z dietą wege.

A wy, planujecie coś na ten zbliżający się tydzień? :)


Tydzień wege

17:56, klaudi23a , Polecam
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 maja 2015

Ambasador

Zakochałam się w tym cieście. Jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe, czyli jak dla mnie to ciasto idealne. Jedyna jego wada to tempo w jakim znika. Gorąco polecam tym którzy jeszcze go nie próbowali :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki cukru (400g)
  • 5 łyżek kakao (50g)
  • półtorej szklanki mleka 3,2% (375ml)
  • kostka masła (250g)
  • 2 i pół szklanki mąki (325g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g)
  • 5 jajek
  • kieliszek wódki np. orzechówki (50ml)

Czas przygotowania:        25-35 minut + 30 minut pieczenia
Wymiary blachy:                20x35cm
Liczba porcji:                   
  18-22 porcji

Kaloryczność:                    dla 18 porcji to 301 kcal

 

W garnku łączymy cukier, kakao (by kakao nie zebrało się w grudki, polecam je dobrze wymieszać z cukrem zanim dodamy pozostałe składniki), szklankę mleka, oraz masło i gotujemy do momentu zgęstnienia. Odlewamy 3/4 szklanki, które wykorzystamy po upieczeniu ciasta.

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i stopniowo łączymy z uzyskaną masą. 

Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i dokładnie, ale delikatnie, łączymy z pozostałymi składnikami.

Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam o wymiarach 20x35cm) i pieczemy przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Upieczone i jeszcze gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków, bardzo gęsto i głęboko. Następnie do odłożonej na początku masy dodajemy kieliszek wódki oraz pół szklanki mleka, dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Gotowe zakrywamy folią i pozostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień. Doskonale nadaje się również do mrożenia.

Ambasador

 

Ambasador

 

Smacznego! :)

niedziela, 03 maja 2015

Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Czasem zastanawiam się czemu na mieście nie ma (nie widziałam?) pizzy ze szpinakiem. Po tym jak jej spróbowałam, nie robię już klasycznej margherity, gdyż moim zdaniem ta ze szpinakiem jest o niebo smaczniejsza. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście, a kochacie szpinak tak jak ja, to radzę szybko biec po składniki i ją upiec :)

 

Składniki:

  • ciasto na pizzę z tego przepisu 
  • opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450g)
  • duże opakowanie mozzarelli (250g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy

 

Czas przygotowania:            90 minut (ciasto) + 30 minut
Liczba pizzy:                       2 pizze o średnicy około 25 cm
Liczba porcji:                         8 porcji
Kaloryczność:                       222 kcal na porcję

 

Szpinak podsmażamy na oleju, na końcu doprawiamy go (u mnie są to sól i pieprz), zaś mozzarellę kroimy w plastry grubości 2-3mm. Na uformowane ciasto wykładamy szpinak oraz mozzarellę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut (do momentu przyrumienienia brzegów).



Pizza ze szpinakiem i mozzarellą

Smacznego! :) 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...