czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy - bez laktozy, bez jajek

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Kotlety są cudowne, szczerze to sama masa tak mi smakowała, że prawie nie byłoby czego smażyć :D Możemy do nich dodać przeróżne przyprawy oraz dodatki warzywne lub nawet grzyby. Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki - jak kto lubi. Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej więc dzisiaj właśnie z nią, a także curry :)


Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • niecałe 2 szklanki wody (około 450ml)
  • cebula (100g)
  • 8 łyżek oleju (80g)
  • przyprawy
  • 4 łyżki bułki tartej (32g)

Czas przygotowania:         60 minut
Liczba kotletów:                 20 kotletów
Liczba porcji:                       
6 porcji
Kaloryczność:                      
281 kcal na porcję

 

Kaszę i soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy w nieprzywierającym garnku w podanej ilości wody około 15 minut od momentu zagotowania. W ostatnich minutach można gotować bez przykrywki i intensywnie mieszać, by odparowała jak największa ilość wody. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia po czym dodajemy ją do pozostałych składników i całość doprawiamy. Masa powinna być bardzo gęsta by po ostygnięciu umożliwiać swobodne lepienie. 

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z dodatkami typu warzywa, surówki, sałatki lub sosy.

 Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

 

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Smacznego! :)

Wegetariański obiad V

poniedziałek, 24 sierpnia 2015, klaudi23a

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/08/24 11:48:45
świetne kotlety ;)
-
2015/08/24 15:17:03
Smakowity obiad!
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
-
2015/10/26 11:33:13
Szukałam przepis na zupę z czerwonej soczewicy, a teraz na kotlety. Tutaj mam dwa w jednym! :)
-
Gość: Lena, *.chomiczowka.waw.pl
2016/02/04 23:09:29
Jakimi przyprawami można to jeszcze doprawić?
-
Gość: Lena, *.chomiczowka.waw.pl
2016/02/05 18:22:48
Czym mogę je jeszcze przyprawić?
-
2016/02/24 20:53:39
W zależności od upodobań można przyprawić:
-ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, tymiankiem
-papryką ostrą, słodką, papryką wędzoną
-curry, kurkumą

Można zrobić również mieszankę wybranych przypraw, ostatnio najbardziej lubię curry i papryki wędzone :)

Pozdrawiam,
klaudi23a
-
Gość: Yoko, *.adsl.inetia.pl
2016/04/18 22:43:26
U mnie kotlety rozpadły się podczas smażenia ;( Jakieś rady?
-
2016/04/22 21:25:27
Jeżeli kotlety się rozpadały można chwilę przed końcem gotowania dodać łyżkę zmielonego siemienia lnianego, a także dosypać mąki w przypadku gdy odparowała zbyt mała ilość wody :)
-
Gość: Inez, 91.217.99.*
2016/07/19 16:35:01
Kotlety super, dzisiaj zrobiłam i coś czuję, że będę je robić często :) Mega!













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...