czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Omlet jaglany ze szpinakiem - bez glutenu, bez laktozy

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Omlety z kaszą jaglaną wyjątkowo mi zasmakowały, dlatego dziś kolejna ich odsłona. Tym razem z zalegającym po obiedzie szpinakiem i odrobiną czosnku. Kto się skusi? :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki jaglanej (60g) <Jak zrobić mąkę jaglaną?>
  • łyżka oleju (10g)
  • 50g ugotowanego szpinaku 
  • ząbek czosnku
  • przyprawy

   opcjonalnie

  • roszponka z pestkami słonecznika i kiełkami pszenicy
  • sos czosnkowy

 

Czas przygotowania:              10-20 minut
Liczba omletów:                      1 o średnicy 20 cm
Liczba porcji:                            1-2 porcje
Kaloryczność*:                        240 kcal na porcję

 

Jajka, mąkę i olej mieszamy do połączenia składników, a następnie przyprawiamy. Ząbek czosnku drobno siekamy i wraz ze szpinakiem dodajemy do pozostałych składników.

Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wylewamy masę i podsmażamy na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zetnie, a góra nie będzie się rozlewać przy poruszaniu patelnią, to przy pomocy łopatki obracamy omlet na drugą stronę i pozostawiamy na chwilę.

Omlet można przekroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem oraz sałatką.

Bezglutenowy omlet jaglany ze szpiankiem

Smacznego! :)

Lekkie i szybkie dania na upalne dniPiknik

niedziela, 19 lipca 2015, klaudi23a

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...