czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe z resztek (215/340 kcal)

Ciasto marchewkowe z resztek

Ciasto marchewkowe powstałe z resztek pozostałych po zrobieniu soku marchewkowego. Jest ono bardzo wilgotne, ma intensywnie pomarańczowy kolor a smak marchewki praktycznie nie jest wyczuwalny. Dlatego apeluje, róbcie soczki marchewkowe, a z resztek ciasto! ;)

 Składniki:

  • szklanka marchewki z soku powstałego z 1kg marchwi*     < 200 kcal
  • 5 łyżek oleju (50g)                                                       440 kcal
  • 3/4 szklanki cukru (150g)/7 łyżek fruktozy (70g)/słodzik     610/280/0 kcal
  • 100g mąki pszennej/pełnoziarnistej                                     365/340 kcal
  • jajko                                                                                            85 kcal
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Całkowita wartość kaloryczna:                        1700/1675/1370/1345/1090/1065 kcal
Czas przygotowania:                                                               30 min + 30 min pieczenia
Liczba porcji:                                                                             5-6 porcji

*marchew ta jest dobrze upchana, poza tym jest bardzo sucha (czasami jeżeli mam chęci przeciskam ją jeszcze w gazie, to z pół szklanki soku jeszcze wyleci - polecam to dla osób które nie przepadają za mokrymi ciastami). 
**kcal będzie mniej, gdyż część składników odżywczych przeszła do soku, ale nie da się tego dokładnie określić 


Marchew obieramy i przygotowujemy sok. Do resztek dodajemy olej, jajko, cukier i proszek do pieczenia a następnie intensywnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy (u mnie ma ona wymiary 27,5 x 8 cm, zajmuje jakąś 1/3 więc spokojnie można podwoić ilość i umieścić to w tej samej formie) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy ciasto patyczkiem i wyjmujemy z formy do ostygnięcia (najlepiej położyć je na jakąś kratkę/ raszkę by jak największa jego powierzchnia mogła odparować)


Ciasto marchewkowe z resztek

 

Ciasto marchewkowe z resztekŻyczę smacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

 

piątek, 10 maja 2013, klaudi23a

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/05/10 22:43:00
Robiłam kiedyś ciasteczka i domowe crunchy z resztek z sokowirówki, byly bardzo dobre. Takim sposobem nic sie nie marnuje ;)
-
2013/05/11 09:16:09
Uwielbiam soczki więc pewnie kiedyś spróbuję ;) A moje przepisy na takie 'ekonomiczne gotowanie' pod właśnie takim tagiem pod przepisem ;)
-
Gość: Beti, *.toya.net.pl
2013/08/31 22:23:32
Kurcze, a tyle tych resztek wyrzucałam... To ciasto jest pycha! Może ciut za słodkie, ale można fajnie podać z kwaskowym owocowym musem ;) polecam!













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...