czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić masło orzechowe? (250 kcal)

Masło orzechowe

Nigdy nie przypuszczałam, że robi się je tak łatwo. Jedyne czego potrzeba to paczki orzechów solonych, trochę oliwy/oleju no i blendera lub miski do ucierania. Jakoś nigdy nie kochałam się w maśle orzechowym, ale takie domowe przyciąga mnie jak magnez. Jeżeli posiadacie taką miskę to nie ma się co zastanawiać, dobre ćwiczenie dla rąk i zero ryzyka z blenderem, bo niestety nie każdy to wytrzymuje. Polecam wypróbować ;)


Składniki:

  • paczka orzeszków ziemnych solonych (400g)  2400 kcal
  • łyżka oleju/oliwy (10g)                                   90 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:                                 2490 kcal
Czas przygotowania:                                                  
30-45 minut

Liczba porcji:                                                                10-15 porcji

 

Metoda ręczna

Wszystkie orzechy wsypujemy do miski i dodajemy olej/oliwę po czym intensywnie je ucieramy na gładką masę (polecam włączyć dobry film, albo jako forma wyżycia się po ciężkim dniu :D).

Masło orzechowe

Metoda maszynowa

Połowę orzechów wraz z olejem/oliwą wrzucamy do kubka blendera i miksujemy je na gładką masę (zepsułam, z tego co czytałam nie tylko ja, przez to blender, dlatego im mniejsza porcja tym lepsza. Przy okazji robi wiele hałasu i zużywa prąd, a czasowo wcale nie ma wielkiej różnicy). 

Masło orzechowe

Poniższe zdjęcie jest nieco starsze, robione metodą maszynową. Jak widać pozostały większe kawałki orzechów bo nie miałam serca męczyć już i tak nieźle rozgrzanego blendera.

Masło orzechoweSmacznego! ;)

piątek, 26 października 2012, klaudi23a

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/26 10:58:50
A długo ucierałaś ?
-
2012/10/26 13:09:36
Domowe masło orzechowe to rewelacyjny pomysł! Już od jakiegoś czasu się do niego przymierzam, ale prace ręczne mnie lekko przerażają i obawa o blender robi swoje:-)
-
2012/10/26 17:31:59
Nie patrzyłam dokładnie na zegarek, chociaż jak patrzę teraz na zdjęcia to myślę by znowu je zrobić to sprawdzę :D ale tak ponad 20 min, może pół godziny, oczywiście można robić przerwy albo wykorzystać silnejszych ;)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/13 20:03:13
zrobiłam, wyszło super. ja to chyba jestem ogólnie jakąś fanką orzechów w każdej postaci;) o dziwo, blender się nie skarżył.
-
2012/11/14 17:16:02
pozazdrościć tylko blendera :D można wiedzieć jaki to?
-
2013/03/03 00:50:31
Powiem szczerze, że w trakcie rozdrabniania, wyłączałam blender i sprawdzałam czy się nie nagrzał - i tu moje zdziwienie, bo wcale. Czasami mu się zdarzało być cieplejszym na jakiś lekkich zadaniach! Widocznie mam blender-masochistę :) Moja masa była o wiele bardziej gęsta.
-
Gość: Jenny, *.logitus.pl
2013/05/10 17:24:41
Od dawna się przymierzam do zrobienia masła orzechowego, ale... orzechy znikają za szybko ;)
Ale nie o tym miałam. Dwa pytania:
1. Ten ogromny słoik to porcja z tych 400g orzechów czy większej ilości?
2. Próbowałaś może kiedyś robić z orzechów niesolonych i własnoręcznie dosalać?
-
2013/05/10 21:16:29
Droga Jenny!

1. Ten słoik może się wydawać ogromny, ale niestety wcale taki nie jest :C ma wymiary około 11 x 6 cm. Z tych 400g orzechów wyszedł mi pełny po brzegi, plus trochę do wydłubania z miski (łyżka, może dwie) ;)
2. Nie próbowałam ale nie widzę w tym problemu, tylko lepiej dodaj sól na początku blendowania/rozcierania by potem nie zostały większe kryształki soli.

Pozdrawiam i życzę powodzenia ;)













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...