czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie ciasteczka z okarą (300/400 kcal)

wegańskie ciasteczka z okarą1

Są PRZEPYSZNE! Soja daje im lekko orzechowy smak i wilgotność, przez co są wyjątkowe i nie da się ich opisać, można tylko zrobić je w domu ;)

 

Składniki:

  • szklanka okary <klik> (około 200 g)     155 kcal
  • 5 łyżek oleju (50 g)                         440 kcal
  • 100 g mąki pszennej/pełnoziarnistej    365/340 kcal
  • pół szklanki cukru (100 g)/słodzik        405/0 kcal
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (18 g)   110 kcal
  • 3 łyżki rodzynek (30 g)                    85 kcal
  • łyżka słonecznika (10 g)                  55 kcal

Całkowita wartość kaloryczna:               1185/1615 kcal
Czas przygotowania:                              
  15 minut + 15 minut pieczenia
Liczba ciastek:                                          
15-20 ciastek
Liczba porcji:                                             
 4 porcji 

 

Wszystkie składniki łączymy i lepimy z nich ciastka, lub je wykrawamy. Układamy w dość małych odstępach (nie urosną) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do momentu aż się zarumienią)

wegańskie ciasteczka z okarą2

 

wegańskie ciasteczka z okarą3

 

wegańskie ciasteczka z okarą4

 

Smacznego! ;)

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

niedziela, 22 lipca 2012, klaudi23a

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/07/22 08:03:00
Nigdy nie spotkałam się z czymś takim jak okara, ale generalnie przepis mi się podoba. Ostatnio 'zaprzyjaźniam się' z weganizmem i chyba niedługo wypróbuję stąd kilka przepisów. :)
-
2012/07/22 11:06:16
Jeszcze nigdy nie spotkałam się z okarą i pewnie trudno ją dostać... A szkoda, bo chętnie spróbowałabym tych ciasteczek.
-
2012/07/22 16:04:14
Okara to zmiksowane i ugotowane ziarna soi, które pozostają po wytworzeniu domowego mleka sojowego. Klikając w przepisie na "okarę" jest hiperłącze do tego je zrobić ;)

A soję można dostać w większości hipermarketów, no i oczywiście w sklepach z żywnością ekologiczną.
-
Gość: WegAnka, *.dynamic.chello.pl
2012/07/22 16:27:40
Trzeba będzie wypróbować, zawsze tyle okary się marnuje!
-
2012/07/29 20:59:01
wyglądają niezwykle smakowicie :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/17 22:47:19
są pyszne i proste przygotowaniu! świetny sposób na wykorzystanie okary
-
2013/02/16 17:39:11
Klaudia? Popraw jeśli źle wywnioskowałam z nicku :-) Twój przepis całkowicie podbił moje serce! Ciasteczka robiłam już 3 razy w ciągu tego tygodnia :-) Kto produkuje w domu własne mleko, ten zawsze ma trochę pysznej okary. Robiłam je także w wersji bez wiórków, a w zamian z siemieniem lnianym i sezamem (tak to jest jak wióry wyjdą z domu :-)), a także w wersji z żurawiną zamiast rodzynek lub mieszanką suszonych śliwek z daktylami. Nazwałam je "ciasteczka resztkowe", bo naprawdę można do nich użyć tego co akurat w domu jest. Dzięki wielkie za przepis i pozdrawiam!

Euphoria z bloga:
euphoriaveganlife.blogspot.com/
-
Gość: Gudzi, *.instalnet.com.pl
2014/06/03 23:14:58
Swietny przepis!
Dzisiaj pierwszy raz zrobilam mleko sojowe, a okare zamienilam w ciasteczka. Nawet mamie, ktora byla sceptyczna, bardzo smakowaly ;)













Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...