czyli wegetariańskie i wegańskie przepisy
Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić mleko sojowe?

Jak zrobić mleko sojowe?5

 Nie miałam pojęcia, że to takie proste, ekonomiczne i podobne w smaku do kupnego. Okarę, czyli pozostałe nam zmiksowane ziarna soi możemy wykorzystać do wypieków i nie tylko, co już wkrótce udowodnię w paru przepisach ;)

 

Składniki:

  • szklanka soi (170 g) 
  • 6 szklanek wody (1500 ml)

Czas przygotowania:         20 minut + 10 godzin moczenia + 30 minut gotowania
Ilość:                                     litr mleka + 2-3 szklanki okary

 

1.Szklankę soi zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc do namoczenia (około 10 godzin). Na poniższym zdjęciu, po lewej znajdują się ziarna przed moczeniem, a po prawej ziarna po nocnym moczeniu (widać jak zmieniły kształt, już nie są owalne jak groch ale podłużne jak fasola ;)).

Jak zrobić mleko sojowe?1

 

2.Przed gotowaniem wszystko miksujemy i dodajemy kolejne 3 szklanki wody.

Jak zrobić mleko sojowe?2

 

3.Całość gotujemy przez 30 minut (uwaga bo rośnie w garnku jak mleko, polecam jakiś większy garnek i bardzo mały gaz), a następnie okarę (zmiksowane ziarna soi) odsączamy przez gazę. Dobrze jest wyłożyć sitko gazą, lub rozłożyć ją na garnku i przymocować gumką recepturką.

Jak zrobić mleko sojowe?3

 

Z przepisu wyszły mi dwa litry mleka, jeden poszedł do słoika, a drugi szybko zniknął w formie kakao, lub dodany do naleśników. 

Jak zrobić mleko sojowe?4

 

A tu okara ;)

Jak zrobić mleko sojowe?6

czwartek, 19 lipca 2012, klaudi23a

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/17 15:46:31
Mleko właśnie robię, a posiłkuję się Twoim przepisem. Potem z tego będzie tofu, a na koniec tofucznica, mniami!!
-
2013/01/25 09:16:05
kupiłam przez internet od firmy ELDOM urządzenie jego nazwa LOMPART
do robienia mleka zbożowego.
robiłam ze słonecznika, dyni, migdałów.
jest bez chemii i bardzo dobrze smakuje.
-
2013/04/04 09:04:55
Dziękuję za przepis - mleko wyszło takie jak trza:) Dziś wypróbuję takze twoje ciasteczka z okary!
-
2013/04/29 15:23:59
Ale fajny przepis, aż mam ochotę spróbować, bo uwielbiam mleko sojowe. Nie przypuszczałam, że to tak niewiele pracy. Chyba dodam jeszcze odrobinę wanilii :)
-
Gość: Ala, dynamic-78-8-3-38.ssp.dialog.net.pl
2013/06/03 12:33:23
W składnikach jest napisane: 1 litr mleka i (ileś tam) okary.
A w tekście piszesz na koniec, że wyszło 2 litry mleka - to ile właściwie wychodzi ostatecznie? :D
-
2013/06/03 23:26:59
Ostatecznie wychodzi ponad litr, tzn dodajemy półtora litra wody, trochę z tego wyparuje podczas gotowania, a reszta zostanie wchłonięta przez soję. W zależności od tego jak dobrze wyciśniemy otrzymamy litr i jeszcze trochę. Sama się zdziwiłam dlaczego napisałam, że dwa litry. Bardzo przepraszam za błąd ;)
-
Gość: asia, gatesmtp.gdos.gov.pl
2013/08/19 12:46:25
witam,
bardzo ciekawy przepis :)
czy orientujecie się może jak długo można trzymać w lodówce mleko sojowe?
czy można je mrozić?
a okara? czy można ją zamrozić?
pozdrawiam
asia
-
2013/09/13 08:17:04
Mleko staram się zawsze wypić jak najszybciej, ale myślę, że 4 do 5 dni spokojnie przetrwa. Dwa razy mi skisło, ale przypuszczam, że to przez dzbanek do którego je później przelewam. Nie był zbyt dobrze oczyszczony, jest dosyć wąski i ciężko go dokładnie umyć. Plusem jest to, że z takiego mleka można zrobić twaróg ;)

Co do mrożenia, z mlekiem bym nie ryzykowała, przypuszczam, że by się rozwarstwiło, z okarą nie powinno być problemów ;)
-
Gość: Gośka, uk117.internetdsl.tpnet.pl
2014/01/16 11:45:06
Witam,
czy takie mleko jest tak samo wartościowe pod względem odżywczym jak krowie? i czy można je podać dziecku (5 miesięcy)?
-
2014/01/17 22:03:51
Droga Gosiu! Odpowiem szczerze, że sama nie posiadam takiej wiedzy, ale za to trochę poszukałam w sieci ;)

W skrócie "W przypadku chorób i diet, po konsultacji z pediatrą i lekarzem dietetykiem, można podać niemowlętom modyfikowane mleko sojowe.

Maluszkom będącym na diecie wegetariańskiej można zacząć wprowadzać do diety na przykład tofu i serki sojowe. Ale to także po konsultacji z lekarzem.

Jeśli dziecko nie jest na żadnej diecie i nie ma zaleceń do spożywania białka sojowego, to z jego wprowadzaniem należy zaczekać co najmniej do 3-go roku życia. Ale wtedy podawać jedynie sporadycznie obrobione termiczne tofu. W wieku przedszkolnym natomiast można poczęstować dziecko mlekiem sojowym."

Więcej informacji:
www.jedzonkomalucha.pl/co-z-ta-soja/ - wypowiedzi Pani Dietetyk oraz Pani Doktor
www.hellozdrowie.pl/medycyna/mleko-krowie-vs-mleko-sojowe - zalety i wady mleka sojowego

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam ;)
-
Gość: Misia, 89-66-210-84.dynamic.chello.pl
2014/02/08 12:32:41
Czy jeśli przygotowuję mleko z mniejszej ilości soi to czy czas gotowania również się skraca? :)
-
2014/02/09 12:07:50
Droga Misiu, niestety czas gotowania się nie skróci ;)
-
Gość: Misia, 89-66-210-84.dynamic.chello.pl
2014/02/09 16:04:38
Dziękuję bardzo za odpowiedź. :) Mam jeszcze jedno pytanie, czy wartość energetyczna tego mleka jest zbliżona do sklepowych czy raczej wyższa? Pozdrawiam serdecznie. :)
-
2014/02/10 09:58:44
Ciężko to stwierdzić, gdyż nawet jeżeli znamy kaloryczność soi której użyjemy, to i tak mamy jeszcze produkt uboczny czyli okarę. Zatem możemy tylko w przybliżeniu oszacować, że ma ono mniej kalorii niż sama soja ;)
-
Gość: Paulin a, 178-37-140-40.adsl.inetia.pl
2014/03/29 09:42:52
Hej, robie mleko sojowe wg Twojego przepisu, mam dwa pytania:
1. Czy popelnilam blad, jezeli zamiast zmiksowania zblendowalam namoczona soje?
2. Gotowac mam pol godziny od zagotowania czy od wstawienia na gaz?
Z gory dziekuje za odpowiedz:)
-
2014/03/29 15:52:04
1.Zmiksować czyli zblendować ;) Po prostu słowo "blendować" chyba nie występuje w języku polskim, dlatego staram się je jak najczęściej zastępować.
2. Pół godziny od zagotowania.
Powodzenia ;)
-
2014/07/09 10:54:11
A ja od ponad 2 tygodni nie mogę dostać w moim wiejskim sklepiku mleka sojowego, więc kupiłam soję i postanowiłam zrobić sobie mleko sama. Według Twojego przepisu. Zobaczymy, co z tego wyjdzie ;)
-
Gość: Hania, 91.232.175.22*
2014/09/17 16:40:02
Hej. Jestem pod wrażeniem Twojego bloga. Będzie on dla mnie od dzisiaj inspiracją, już nie mogę się doczekać aż wypróbuję wszystkie przepisy, które bym chciała ;)
Mam pytanie- jak długo może stać takie mleko?
-
2014/09/18 20:39:24
Haniu bardzo się cieszę, że blog Ci się podoba! Nawet nie wiesz jak miło mi się to czyta :)

Z trwałością mleka to wiadomo, im szybciej zniknie tym lepiej. Ale jeżeli zadbamy o higienę, to myślę, że spokojnie powinno 3-5 dni wytrzymać. Jeżeli powstanie zsiadłe mleko (będzie widać wytrącone "gluty") można spróbować zrobić z niego twaróg podobnie jak w tym przepisie Jak zrobić twaróg? . Raz zrobiłam właśnie z takiego mleka i wyszło :)
-
Gość: blond, 89-69-126-252.dynamic.chello.pl
2014/11/18 17:45:06
Heej, zrobiła dziś mleko po raz pierwszy i ma dziwny smak - niedojrzały jakiś, kwaskowaty, szczerze nie da się tego pić... Czy tak ma byc?
-
2014/11/21 21:54:44
Myślę, że może być kilka powodów:
-przeterminowane, źle przechowywane ziarna soi
-złe przechowywanie ugotowanego mleka (mi również raz skisło, prawdopodobnie przez niezbyt dobrze oczyszczony pojemnik w którym je przechowywałam - można z niego spróbować zrobić twaróg, podobnie jak w przepisie Jak zrobić twaróg?)
-błąd w przygotowaniu - np. zbyt mała ilość wody, wówczas mleko jest bardzo skondensowane i wystarczy je rozrzedzić

Mam nadzieję, że pomogłam :)
-
Gość: kas, ip-37-248-254-70.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/11/26 18:28:46
Super przepis:-) ja mambardzo glupie pytanie zapewne. Przy robieniu fasolowych po namaczaniu przewaznie sie zmienia wode. Tutaj gotujesz w tej samej? to nie powoduje wzdec? Dzieki:-)
-
Gość: kas, ip-37-248-254-70.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/11/26 18:40:33
Super przepis:-) ja mambardzo glupie pytanie zapewne. Przy robieniu fasolowych po namaczaniu przewaznie sie zmienia wode. Tutaj gotujesz w tej samej? to nie powoduje wzdec? Dzieki:-)
-
2014/11/29 21:22:41
Gotuję w tej samej, chociaż ja po prostu nie mam problemów ze wzdęciami po "strączkowatych". Oczywiście możesz sprawdzić jak Twój organizm zareaguje i następnym razem wymienić wodę. W tym przypadku ważne jest by przy wymianie uzupełnić te samą ilość którą się wylało :)





Jeżeli chcesz się ze mną skontaktować, napisz na wegeprzepis@gmail.com






Top Blogi

Wszystkie przepisy są na Petitchef PL

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

free counters

PustaMiska - akcja charytatywna

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i/lub rozpoweszechnianie bez mojej wiedzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...